5 tips omkring realkreditlån

Jeg har spurgt en erfaren boligrådgiver i banken, om han vil dele de 5 bedste tips med dig, som skal optage et realkreditlån:

Spørgsmål:

Som boligrådgiver i en bank, møder du løbende kunder som står for at skulle optage lån til køb af bolig. Hvad er dine 5 bedste tips og råd til boligkøbere, som skal i banken for at tale om realkredit og boligfinansiering? Hvad skal de spørge til, hvilke ting skal de have med?

Bankens boligrådgiver svarer:

  1. Medbring ALT og fortæl ALT omkring din økonomi – jo mere vi ved, jo bedre kan vi rådgive. Vi vil gerne se lønsedler, årsopgørelse SKAT, forskudsopgørelse SKAT, budget over alle faste udgifter, restgældsoplysninger for gæld uden for banken, dokumentation for evt. opsparing andre steder end i banken. Gør op med dig selv, hvor mange penge du skal have til mad, tøj, gaver, ferie, fornøjelser osv. Hvis du kan klare dig for mindre end du har inden du køber hus, så gør op med dig selv, hvad du vil skære ned på – og vær realistisk! Det er lettere at bruge flere penge end at bruge færre.
  2. Tænk frem – hvilke ændringer kan der komme i den daglige økonomi? Ændret løn? Familieforøgelse? Udskiftning af bil/bil nr. 2? Nye lånebehov? Hvad sker der med økonomien, hvis du bliver arbejdsløs, syg eller dør?
  3. Der er mange forskellige låntyper – spørg til alternativerne. Mærk efter i maven hvad der betyder mest for dig – er det trygheden i at kende ydelsen på dit lån mange år frem eller er det at have det lån der lige nu er billigst og samtidig acceptere risikoen for at det kan blive væsentlig dyrere?
  4. Overvej hvilke forbedringer af ejendommen der kan blive relevante at foretage på sigt og spørg allerede nu om mulighederne for evt. finansiering. Det er ærgerligt at købe en ejendom, hvor du ikke har råd til nødvendige forbedringer eller har mulighed for at realisere dine drømme om nyt køkken, bad osv.
  5. Spørg om du kan bruge afdragsfrihed konstruktivt. Økonomien ved huskøb må aldrig være baseret på, at den alene kan hænge sammen med et afdragsfrit lån – men der kan være fidus i at afvikle dyr gæld først eller måske prioritere pensionsopsparing i stedet for opsparing i mursten.

Lendme

Scroll til toppen